maandag 28 maart 2016

ECM bestanden uitpakken (Windows)

Wie wil retrogamen komt vaak terecht bij PlayStation 1 games. En waarom niet? Er is een gigantische keuze aan keigoede games. De bestaande emulators kunnen ze quasi perfect afspelen. En... ze staan garant voor uren fun!




Wie op het interwebs op zoek gaat naar psx roms zal vaststellen dat deze bijna altijd in een zip-bestand zitten ingepakt. De teleurstelling kan dan ook groot zijn als je na het uitpakken plots een ecm-bestand ziet opduiken.

Ecm? Wat is dat? Nooit van gehoord. In feite is het niet meer dan een soort van zip-bestand. Alleen kun je het niet met de standaardprogramma's uitpakken.

In Windows moet je hiervoor een nieuw stukje software installeren. Eenmaal je dit stukje software hebt, wordt het een fluitje van een cent.

(Un)Ecm installeren

De downloadlink voor de software kun je hier vinden. Scroll naar beneden tot je Direct Download Links tegenkomt.


Je komt in een nieuw scherm terecht waar je wellicht even een "captcha" moet overtikken om verder te kunnen gaan.

Opnieuw even naar beneden scrollen en je vindt je downloadlink. Sla het bestand op in je Downloads-map en pak het daar terplaatse uit. Het enige bestand dat we nodig hebben is unecm.exe.

Zorg ervoor dat op de voorgrond Windows Verkenner te zien is en zorg er tevens voor dat dit niet op volledig scherm staat. Alle andere openstaande schermen moet je minimaliseren. Op de achtergrond zorg je ervoor dat je bureaubald te zien is. Nu is het enkel een kwestie van unecm.exe naar je bureaublad te slepen.






ECM bestanden uitpakken

Nog even volhouden, we zijn er bijna! Open Windows Verkenner waar jij een ecm-bestand hebt. Zorg opnieuw dat dit scherm op de voorgrond staat en dat je op de achtergrond je bureaublad ziet met het icoontje van unecm.exe.

Nu kun je het ecm-bestand slepen naar het icoontje van unecm.exe en automatisch opent een scherm waar je kunt volgen hoe het bestand wordt uitgepakt. Et voila! Je ecm-bestand is nu een bin-bestand geworden waarmee je wél aan de slag kunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten