maandag 28 maart 2016

EmulationStation installeren (Windows)

EmulationStation (= ES) is een frontend dat bovenop de volledige installatie rust. De meest beginners hebben het een beetje moeilijk om alle begrippen te begrijpen. Er zijn cores, RetroArch, EmulationStation, Launchbox,...

Op deze pagina kun je nagaan wat alle begrippen allemaal precies betekenen en waarvoor je ze nodig hebt.

Eigenlijk is ES niet meer dan een menu waardoor je alle retrogames makkelijk kunt uitkiezen, ongeacht het systeem dat je wil spelen.


Het is belangrijk om te beseffen dat ES kan worden bediend met een gamecontroller. Maar het instellen van je controller om ES te gebruiken heeft niks te maken met de instellingen om diezelfde controller te gebruiken in de games zelf.

Wie een collectie retrogames heeft staan op de computer, kan eigenlijk niet zonder deze frontend om alles netjes te organiseren.

Aan de slag!


Het eerste wat we moeten doen is naar de downloadpagina van ES gaan en daar de correcte download kiezen. Kies voor de Installer file van Windows.



Wie goed oplet ziet ook de volgende boodschap staan :
Remember, you need to configure EmulationStation to use your emulators!

En dat is niet gelogen. Later zullen we inderdaad nog één en ander moeten configureren.

Download het exe-bestand en plaats het voor het gemak in je Downloads-map. Als de download volledig is, kun je dubbelklikken op het bewuste exe-bestand. Accepteer de voorwaarden die je voorgeschoteld krijgt.

Je ziet nu een scherm waar standaard al één en ander is aangevinkt. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat inderdaad alles is aangevinkt. Doe je dat niet, dan kan de installatie verkeerd lopen !



Volg de installatie tot op het einde. Je weet wel : next, next,... Finish. Eenmaal de installatie is voltooid zul je een nieuwe map hebben direct onder je gebruikersnaam met naam .emulationstation .


 Als je deze map opent merk je dat er één submap is met de naam themes.

Het is de bedoeling dat hier nog twee mappen naast komen te staan : roms en systems.

In de roms-map komen later al je retrogames te staan. Deze moeten wel netje gesorteerd staan in submappen volgens systeem. Zo zullen psp-games in een andere submap komen dan de spellen voor NES, SNES, PSX, GameBoy Advance, Nintendo DS,...

Uiteraard kun je deze mappen allemaal zelf gaan aanmaken. Maar ene Herb Fargus heeft een bestandje op het internet geplaatst dat alles netjes voor jou doet.

Niet alleen de rom-map (zonder de games weliswaar), maar ook de systems-map zitten in het zip-bestand.

Plaats vervolgens het bestandje ook in je Downloads-map en pak het meteen ook uit. Het resulaat is de twee mappen (roms en systems) met nog twee tekstbestanden. Knip (CTRL + X) alle mappen en bestanden en plak (CTRL + V) deze direct onder de map .emulationstation. Na je ingreep zou deze er dus zo moeten uitzien :


Nu kun je op verschillende manier verder gaan. Maar ik vind het de makkelijkste manier om het bestand es_systems.cfg te knippen en terug te plakken in de Downloads-map. Op die manier kunnen we, indien nodig, nog steeds terugvallen op dit belangrijke bestand als er iets mis zou gaan. Dus enkel es_systems_spaces.cfg en de mappen roms, systems en themes laat je staan.

Het bestand es_systems_spaces.cfg is zoals eerder gezegd een zeer belangrijk configuratiebestand. Dit bestand zorgt ervoor dat onze computer alle systemen kan vinden en onderscheiden van elkaar. Herb Fargus heeft dit bestand reeds voor jou aangemaakt. Toch is het misschien interessant dat je ook weet wat het bestand precies doet.

Om dit bestand netjes te kunnen bekijken raad ik je tenzeerste aan om Notepad++ te installeren. Kies voor de meest recente Installer-versie.

Per systeem dat kan geëmuleerd worden zie je een 'blokje' code staan. Het zijn steeds dezelfde variabelen die terugkeren :



Dit XML-bestand zorgt ervoor dat de juiste emulator opstart als jij een game uitkiest. Het laat ES ook weten waar jij je retrogames hebt opgeslagen.

Op de site van ES kun je meer te weten komen wat elke variabele precies doet.

Zoals eerder gezegd heeft Herb Fargus reeds zo'n bestand aangemaakt voor ons. Open dus het bestand es_systems_spaces.cfg in Notepad++. Dus even rechtsklikken en kiezen Openen met... en Notepad++ selecteren.

Selecteer nu ergens de tekst User Name en druk op CTRL + F. Laat de haakjes staan!


In het scherm dat nu verschijnt kiezen we voor het tabblad vervangen. Bij Vervangen door kiezen we de gebruikersnaam van onze computer. Deze gebruikersnaam zie je ook staan in Windows Verkenner onder Lokale Schijf (C:) >> Gebruikers.
Zorg ervoor dat Documenteinde negeren is aangevinkt en kies voor Alle vervangen.


Als resultaat is nu overal User Name vervangen door je eigen gebruikersnaam. Nu kun je kiezen voor Sluiten in bovenstaand scherm.

Sla vervolgens het bestand op met de naam es_systems.cfg in de map .emulationstation.

Ziezo, je hebt succesvol ES geïnstalleerd op je Windowscomputer. De volgende stap is het installeren van RetroArch. Hoe je dit doet kun je hier lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten