maandag 28 maart 2016

ECM bestanden uitpakken (Linux)

Wie wil retrogamen komt vaak terecht bij PlayStation 1 games. En waarom niet? Er is een gigantische keuze aan keigoede games. De bestaande emulators kunnen ze quasi perfect afspelen. En... ze staan garant voor uren fun!



Wie op het interwebs op zoek gaat naar psx roms zal vaststellen dat deze bijna altijd in een zip-bestand zitten ingepakt. De teleurstelling kan dan ook groot zijn als je na het uitpakken plots een ecm-bestand ziet opduiken.

Ecm? Wat is dat? Nooit van gehoord. In feite is het niet meer dan een soort van zip-bestand. Alleen kun je het niet met de standaardprogramma's uitpakken.

In Linux moet je hiervoor een nieuw stukje software installeren dat enkel werkt via de commandoregel. Lijkt ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Volg gewoon onderstaande stappen.

(Un)Ecm installeren

Open een terminalvenster (CTRL + ALT + T) en tik onderstaande commando in :
sudo apt-get install ecm

Je paswoord van je Linux computer zal worden gevraagd. Het is normaal als je de cursor niet ziet opschuiven als je dit paswoord intikt.

En meer is er niet aan om het te installeren! Makkelijk toch?

Het ecm-bestand uitpakken

We gaan ervan uit dat je ecm-bestand zich bevindt in de map ~/GAMES/PSX. Dit is uiteraard maar een voorbeeld. Jij mag je games plaatsen in de map die jij wil.

Opgelet! In Linux wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters. PSX is dus niet hetzelfde als Psx of psx.

Om naar de map te navigeren waar het bewuste ecm-bestand is tik je volgende commando in :
cd GAMES/PSX

Nu ben je dus aanbeland in de map waar het ecm-bestand staat. Vervolgens gebruik je onderstaande commando om het bestand uit te pakken :

Uiteraard vervang je bestandsnaam door de correcte naam die jouw bestand heeft. Let op de hoofdletters! Zoals eerder gezegd : Linux maakt een onderscheid tussen hoofd- en kleine letters.

Als je bestandsnaam heel lang is. Of ingewikkeld met veel haakjes en andere rare tekens, dan kun je ook een andere weg kiezen. Selecteer het bestand in Bestandsbeheer en rechtsklik en kies voor Eigenschappen. Nu kun je makkelijk de bestandsnaam kopiƫren en plakken in het Terminalvenster.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten