Start Hier

Wie retrogames wil spelen heeft tientallen oplossingen die zich aandienen. Zo kun je retrogamen op je Android tablet, je bestaande Windows pc, je bestaande Linux computer, je Raspberry Pi, vanaf een usbstick of een externe harde schijf...

Maar sommigen gaan nog een stapje verder en willen een nieuwe computer inrichten die enkel en alleen zal dienen om retrogames te kunnen spelen. Zo kan je bvb al goedkope mini-pc's kopen vanaf 150€. Deze hebben voldoende kracht om de meeste oude consoles te emuleren.



Ideaal aan een mini-pc is het feit dat ze meestal komen zonder harde schijf, zonder werkgeheugen en zonder besturingssysteem. Dit laat jezelf de keuze om de mini-pc in te richten zoals jij dat wil.

Wil je veel PlayStation games? Dan ga je beter voor een grote harde schijf, want PSX games nemen meestal veel plaats in. Idem voor PSP games.
Wil je Nintendo NES en/of SNES spelen? Dan is de capaciteit van je harde schijf helemaal niet belangrijk.

Nog een voordeel van zo'n barebone mini-pc is dat je alles heel betaalbaar kunt houden door te kiezen voor een gratis besturingssysteem zoals het zeer gebruiksvriendelijke Linux Mint.

Hoe je het ook aanpakt, er zijn een paar vast regels wanneer je op een PC wil retrogamen. Je zult min of meer steeds hetzelfde stramien moeten volgen :

1. RetroArch

RetroArch is een verzameling van emulators. Het is de motor van je hele retrogaming-machine. RetroArch bevat tientallen van de beste emulators die er zijn. Dit is zeker zeer handig als je veel verschillende systemen wil spelen.

Enkele van de populairste systemen in het pakket zijn : Playstation 1, NES, GameBoy, GameBoy Color, Nintendo 64, GameBoy Advance, Super Nintendo, Nintendo DS, ZX Spectrum, Nintendo Game & Watch, PC Engine, Sega Megadrive, Atari Lynx, Sony PSP...


Veel mensen laten zich afschrikken door Retroarch omdat het werkelijk bulkt van de mogelijkheden. Hierdoor verliezen veel beginners vaak de moed. Op den duur zien ze door de bomen het bos niet meer. Maar dat hoeft helemaal niet! Heel veel van de instellingen kun je laten voor wat ze zijn. Met een paar wijzigingen hier en daar kun je een compleet werkend systeem aanmaken.

Het is belangrijk dat je beseft dat Retroarch wordt geleverd zonder games. Daarvoor moet je zelf zorgen.

2. EmulationStation

EmulationStation is een zgn. 'frontend'. Eigenlijk is het niet meer dan een grafisch jasje omheen Retroarch. Het maakt het spelen van retrogames een stuk makkelijker en mooier. Je games staan netjes opgelijst per systeem. Bovendien kun je ook je games voorzien van een mooi hoesje.



Net als RetroArch komt emulationStation zonder games. Nogmaals : hiervoor moet je zelf zorgen.

3. Launchbox

Launchbox is een alternatief voor Emulationstation. De mogelijkheden zijn een stuk uitgebreider. Ook het uiterlijk komt een stuk moderner en gelikter over.

Daar tegenover staat dat er ook meer werk bij komt kijken om alles tot in de details af te stellen. Hierdoor zou ik het eerder aanraden aan de mensen die al iets verder staan en iets technischer onderlegd zijn.

Een groot voordeel is dat Launchbox eigenlijk nog een stapje verder gaat omdat het ook je Steamgames kan importeren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten