maandag 28 maart 2016

ECM bestanden uitpakken (Windows)

Wie wil retrogamen komt vaak terecht bij PlayStation 1 games. En waarom niet? Er is een gigantische keuze aan keigoede games. De bestaande emulators kunnen ze quasi perfect afspelen. En... ze staan garant voor uren fun!




Wie op het interwebs op zoek gaat naar psx roms zal vaststellen dat deze bijna altijd in een zip-bestand zitten ingepakt. De teleurstelling kan dan ook groot zijn als je na het uitpakken plots een ecm-bestand ziet opduiken.

Ecm? Wat is dat? Nooit van gehoord. In feite is het niet meer dan een soort van zip-bestand. Alleen kun je het niet met de standaardprogramma's uitpakken.

In Windows moet je hiervoor een nieuw stukje software installeren. Eenmaal je dit stukje software hebt, wordt het een fluitje van een cent.

(Un)Ecm installeren

De downloadlink voor de software kun je hier vinden. Scroll naar beneden tot je Direct Download Links tegenkomt.


Je komt in een nieuw scherm terecht waar je wellicht even een "captcha" moet overtikken om verder te kunnen gaan.

Opnieuw even naar beneden scrollen en je vindt je downloadlink. Sla het bestand op in je Downloads-map en pak het daar terplaatse uit. Het enige bestand dat we nodig hebben is unecm.exe.

Zorg ervoor dat op de voorgrond Windows Verkenner te zien is en zorg er tevens voor dat dit niet op volledig scherm staat. Alle andere openstaande schermen moet je minimaliseren. Op de achtergrond zorg je ervoor dat je bureaubald te zien is. Nu is het enkel een kwestie van unecm.exe naar je bureaublad te slepen.






ECM bestanden uitpakken

Nog even volhouden, we zijn er bijna! Open Windows Verkenner waar jij een ecm-bestand hebt. Zorg opnieuw dat dit scherm op de voorgrond staat en dat je op de achtergrond je bureaublad ziet met het icoontje van unecm.exe.

Nu kun je het ecm-bestand slepen naar het icoontje van unecm.exe en automatisch opent een scherm waar je kunt volgen hoe het bestand wordt uitgepakt. Et voila! Je ecm-bestand is nu een bin-bestand geworden waarmee je wél aan de slag kunt.

ECM bestanden uitpakken (Linux)

Wie wil retrogamen komt vaak terecht bij PlayStation 1 games. En waarom niet? Er is een gigantische keuze aan keigoede games. De bestaande emulators kunnen ze quasi perfect afspelen. En... ze staan garant voor uren fun!



Wie op het interwebs op zoek gaat naar psx roms zal vaststellen dat deze bijna altijd in een zip-bestand zitten ingepakt. De teleurstelling kan dan ook groot zijn als je na het uitpakken plots een ecm-bestand ziet opduiken.

Ecm? Wat is dat? Nooit van gehoord. In feite is het niet meer dan een soort van zip-bestand. Alleen kun je het niet met de standaardprogramma's uitpakken.

In Linux moet je hiervoor een nieuw stukje software installeren dat enkel werkt via de commandoregel. Lijkt ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Volg gewoon onderstaande stappen.

(Un)Ecm installeren

Open een terminalvenster (CTRL + ALT + T) en tik onderstaande commando in :
sudo apt-get install ecm

Je paswoord van je Linux computer zal worden gevraagd. Het is normaal als je de cursor niet ziet opschuiven als je dit paswoord intikt.

En meer is er niet aan om het te installeren! Makkelijk toch?

Het ecm-bestand uitpakken

We gaan ervan uit dat je ecm-bestand zich bevindt in de map ~/GAMES/PSX. Dit is uiteraard maar een voorbeeld. Jij mag je games plaatsen in de map die jij wil.

Opgelet! In Linux wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters. PSX is dus niet hetzelfde als Psx of psx.

Om naar de map te navigeren waar het bewuste ecm-bestand is tik je volgende commando in :
cd GAMES/PSX

Nu ben je dus aanbeland in de map waar het ecm-bestand staat. Vervolgens gebruik je onderstaande commando om het bestand uit te pakken :

Uiteraard vervang je bestandsnaam door de correcte naam die jouw bestand heeft. Let op de hoofdletters! Zoals eerder gezegd : Linux maakt een onderscheid tussen hoofd- en kleine letters.

Als je bestandsnaam heel lang is. Of ingewikkeld met veel haakjes en andere rare tekens, dan kun je ook een andere weg kiezen. Selecteer het bestand in Bestandsbeheer en rechtsklik en kies voor Eigenschappen. Nu kun je makkelijk de bestandsnaam kopiëren en plakken in het Terminalvenster.






RetroArch installeren (Windows)

Retrogames spelen zonder RetroArch (= RA) is ondenkbaar. RA is een verzameling van zgn. "cores" die heel veel systemen kunnen emuleren. Het lijstje van de systemen is echt indrukwekkend!



RetroArch is dus terug te vinden onder de motorkap van je retrogames computer. Als je alles in een keurig jasje wil steken, heb je EmulationStation nodig. Dit is een menusysteem waardoor alle er nog mooier gaat uitzien. Meer info vind je op EmulationStation installeren.

Emulationstation is dus het menu waarmee alles wordt bediend. RetroArch is de drijvende kracht onder de motorkap en een verzameling van alle emulators.

Om met RA aan de slag te gaan moet je wel eerst EmulationStation geïnstalleerd hebben.


Het eerste wat je moet weten is als je Windows een 32bit of een 64bit-versie is. Als je twijfelt kun je hier nalezen hoe je dit te weten komt.

Downloaden van RA

Vooraleer je begint te downloaden zorg je best dat het programma 7zip op je PC staat. Dit dient om bestanden uit te pakken.

De beste versie die je kunt downloaden is de meest recente stabiele versie. Hiervoor moet je op deze downloadpagina zijn. Zoek naar de map met het hoogste versienummer waarin ook een windows-map te zien is. Zorg ervoor dat je kijkt in de map met de "stable builds".


Op dit moment is dit dus versie 1.3.2. Download het RetroArch.7z bestand. Plaats het in je Downloads-map en rechtsklik hierop. Kies 7zip > Uitpakken naar “RetroArch 1.3.2”.

We bekomen dus een nieuwe map waarvan we de inhoud (niet de map zélf dus !) volledig gaan selecteren met CTRL + A. We plakken (CTRL + V) vervolgens alles in de map .emulationstation/systems/retroarch. Deze map heb je dus pas ná de installatie van EmulationStation.

Tot zover de installatie van RetroArch. De volgende stap is het instellen van RA. En er zijn héél véél instellingen ;-)

Maar geen paniek, eenmaal je een paar instellingen hebt aangepast ben ook jij klaar om het vat van retrogames open te trekken.

EmulationStation installeren (Windows)

EmulationStation (= ES) is een frontend dat bovenop de volledige installatie rust. De meest beginners hebben het een beetje moeilijk om alle begrippen te begrijpen. Er zijn cores, RetroArch, EmulationStation, Launchbox,...

Op deze pagina kun je nagaan wat alle begrippen allemaal precies betekenen en waarvoor je ze nodig hebt.

Eigenlijk is ES niet meer dan een menu waardoor je alle retrogames makkelijk kunt uitkiezen, ongeacht het systeem dat je wil spelen.


Het is belangrijk om te beseffen dat ES kan worden bediend met een gamecontroller. Maar het instellen van je controller om ES te gebruiken heeft niks te maken met de instellingen om diezelfde controller te gebruiken in de games zelf.

Wie een collectie retrogames heeft staan op de computer, kan eigenlijk niet zonder deze frontend om alles netjes te organiseren.

Aan de slag!


Het eerste wat we moeten doen is naar de downloadpagina van ES gaan en daar de correcte download kiezen. Kies voor de Installer file van Windows.



Wie goed oplet ziet ook de volgende boodschap staan :
Remember, you need to configure EmulationStation to use your emulators!

En dat is niet gelogen. Later zullen we inderdaad nog één en ander moeten configureren.

Download het exe-bestand en plaats het voor het gemak in je Downloads-map. Als de download volledig is, kun je dubbelklikken op het bewuste exe-bestand. Accepteer de voorwaarden die je voorgeschoteld krijgt.

Je ziet nu een scherm waar standaard al één en ander is aangevinkt. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat inderdaad alles is aangevinkt. Doe je dat niet, dan kan de installatie verkeerd lopen !



Volg de installatie tot op het einde. Je weet wel : next, next,... Finish. Eenmaal de installatie is voltooid zul je een nieuwe map hebben direct onder je gebruikersnaam met naam .emulationstation .


 Als je deze map opent merk je dat er één submap is met de naam themes.

Het is de bedoeling dat hier nog twee mappen naast komen te staan : roms en systems.

In de roms-map komen later al je retrogames te staan. Deze moeten wel netje gesorteerd staan in submappen volgens systeem. Zo zullen psp-games in een andere submap komen dan de spellen voor NES, SNES, PSX, GameBoy Advance, Nintendo DS,...

Uiteraard kun je deze mappen allemaal zelf gaan aanmaken. Maar ene Herb Fargus heeft een bestandje op het internet geplaatst dat alles netjes voor jou doet.

Niet alleen de rom-map (zonder de games weliswaar), maar ook de systems-map zitten in het zip-bestand.

Plaats vervolgens het bestandje ook in je Downloads-map en pak het meteen ook uit. Het resulaat is de twee mappen (roms en systems) met nog twee tekstbestanden. Knip (CTRL + X) alle mappen en bestanden en plak (CTRL + V) deze direct onder de map .emulationstation. Na je ingreep zou deze er dus zo moeten uitzien :


Nu kun je op verschillende manier verder gaan. Maar ik vind het de makkelijkste manier om het bestand es_systems.cfg te knippen en terug te plakken in de Downloads-map. Op die manier kunnen we, indien nodig, nog steeds terugvallen op dit belangrijke bestand als er iets mis zou gaan. Dus enkel es_systems_spaces.cfg en de mappen roms, systems en themes laat je staan.

Het bestand es_systems_spaces.cfg is zoals eerder gezegd een zeer belangrijk configuratiebestand. Dit bestand zorgt ervoor dat onze computer alle systemen kan vinden en onderscheiden van elkaar. Herb Fargus heeft dit bestand reeds voor jou aangemaakt. Toch is het misschien interessant dat je ook weet wat het bestand precies doet.

Om dit bestand netjes te kunnen bekijken raad ik je tenzeerste aan om Notepad++ te installeren. Kies voor de meest recente Installer-versie.

Per systeem dat kan geëmuleerd worden zie je een 'blokje' code staan. Het zijn steeds dezelfde variabelen die terugkeren :



Dit XML-bestand zorgt ervoor dat de juiste emulator opstart als jij een game uitkiest. Het laat ES ook weten waar jij je retrogames hebt opgeslagen.

Op de site van ES kun je meer te weten komen wat elke variabele precies doet.

Zoals eerder gezegd heeft Herb Fargus reeds zo'n bestand aangemaakt voor ons. Open dus het bestand es_systems_spaces.cfg in Notepad++. Dus even rechtsklikken en kiezen Openen met... en Notepad++ selecteren.

Selecteer nu ergens de tekst User Name en druk op CTRL + F. Laat de haakjes staan!


In het scherm dat nu verschijnt kiezen we voor het tabblad vervangen. Bij Vervangen door kiezen we de gebruikersnaam van onze computer. Deze gebruikersnaam zie je ook staan in Windows Verkenner onder Lokale Schijf (C:) >> Gebruikers.
Zorg ervoor dat Documenteinde negeren is aangevinkt en kies voor Alle vervangen.


Als resultaat is nu overal User Name vervangen door je eigen gebruikersnaam. Nu kun je kiezen voor Sluiten in bovenstaand scherm.

Sla vervolgens het bestand op met de naam es_systems.cfg in de map .emulationstation.

Ziezo, je hebt succesvol ES geïnstalleerd op je Windowscomputer. De volgende stap is het installeren van RetroArch. Hoe je dit doet kun je hier lezen.

zaterdag 26 maart 2016

64 bit of 32 bit?

Voor je iets begint te downloaden is het belangrijk dat je weet als je besturingssysteem er eentje is dat werkt op 32bit of op 64bit.

Het is een eenvoudige vraag, maar niet iedereen weet het antwoord. Gelukkig is er een makkelijke manier om dit vlug te weten te komen.

Linux / Apple computer

Wie een Linuxcomputer of Apple computer heeft start eerst een Terminalvenster op. Dat doe je door de toetsencombinatier CTRL + ALT + T in te drukken.

Daar gebruik je het commando uname -i en het resultaat zal je meer duidelijkheid tonen.


Als het resultaat x86_64 is, dan heb je een 64bits besturingssysteem.
Als het resultaat i368 is, dan heb je een 32bits besturingssysteem.

Windows computer


Bij een Windows computer is het ook al helemaal niet moeilijk om uit te vissen als je Windowsversie 32- of 64bit is.

Open je Windows Verkenner en ga op zoek naar Deze PC. Rechtsklikken en kiezen voor Eigenschappen.