donderdag 21 juli 2016

Scrapen : de ontbrekende roms manueel aanvullen

Scrapen! Het is de kers op de taart van je hele retrogaming gebeuren. Zonder scrapen geen mooie afbeelding bij je roms. Evenmin een klein beetje achtergrondinfo of welk genre je rom nu eigenlijk is.


Geef toe, het scrapen van je roms maakt het nét dat tikkeltje beter.


Als je EmulationStation aan het werk zet om automatisch te scrapen, dan zal er worden gekeken naar de site thegamesdb.net.

Dit werkt behoorlijk goed, zeker als je je es_systems.cfg bestand correct hebt aangemaakt.

Toch zijn er enkele nadelen en probleempjes. De site is niet altijd evengoed bereikbaar. Of EmulationStation wil maar niet de correcte data ophalen.

Maar geen paniek. We kunnen ook makkelijk manueel de nodige aanpassingen maken.

Als voorbeeld ga ik hier uit van de rom Cake Mania voor de PSP. We hebben de rom dus in de juiste plaats staan en we hebben deze ook al kunnen testen. Alles werkt dus, behalve het scrapen blijft een probleem.

We hebben dus een paar zaken nodig : een mooie afbeelding van de hoes van de rom en wat extra info. Google zal ons verder helpen. Tik gewoon de opdracht cake mania psp cover.



Kies de optie Afbeeldingen en je hebt de covers maar voor het grijpen. Kies voor de optie Afbeelding Weergeven.

Nu kun je de afbeelding opslaan. Geef deze meteen ook een makkelijk naam. Bvb Cakemaniafront.jpg.


De map waar je dit bestand opslaat is /.emulationstation/downloaded_images/psp .



Ga nu naar de map ./emulationstation/gamelists/psp . Daar zie je een XML-bestand dat je manueel kan aanvullen. Het systeem is een beetje zoals bij es_config : er is een tag die begint en een tag waarme je eindigt.

De allereerste tag van het bestand is <gamelist>, de allerlaatste is </gamelist>. Daartussen komen al je games te staan. De info over je game komt dan weer tussen een reeks andere tags te staan.

Een plaatje zegt in dit geval meer dan woorden :


Met een teksteditor kun je dit bestand dus makkelijk aanvullen. Zorg er steeds voor dat je pad naar je rom correct is en dat de naam van je rom identiek is! Let op de kleine en de hoofdletters. Idem voor het pad en de naam van je afbeelding.

Voor description vind je vast wel iets op internet. PlayStation.com is altijd een goede bron voor PSP roms.

Wel even opletten als je de rom in kwestie al eens hebt opgestart. Dan zal je spel namelijk reeds zijn vermeld in het XML-bestand. Dat kun je vinden door gebruik te maken van de zoekfunctie (CTRL + F) in je teksteditor. Enkel de ontbrekende tags moet je dan nog aanvullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten