donderdag 30 juni 2016

TurboGrafx16 of PC Engine games spelen

Games spelen via RetroArch in combinatie met EmulationStation hebben we nu al een paar keer uitgelegd. Tot nu toe waren het steeds "makkelijke" systemen om in te stellen. Denk maar aan NES, SNES, Game Gear,...

Al deze systemen krijg je op dezelfde manier geïnstalleerd : Je dumpt rom-files in de juiste map, je zoekt de juiste core om de games te kunnen spelen en je past es_systems.cfg aan.

Deze keer gaan we een klein stapje verder : we installeren PC Engine ( = TurboGrafX16; we zullen beide benamingen hieronder door elkaar gebruiken) games. Deze hebben namelijk ook een bios-bestand nodig.

Ik ga er hier van uit dat RetroArch en EmulationStation dus reeds correct zijn geïnstalleerd op je computer.



Wat is PC Engine / TurboGrafX16 ?

In 1989 kwam de PC Engine uit in Japan. In Europa en de VS werd deze spelconsole de TurboGrafx16 genoemd. Het is de elektronicareus NEC die die het toestel op de markt bracht.

Het systeem was vooral in Japan een schot in de roos. Zijn grote voordeel tegen over zijn grootste concurrent, de NES, waren de grafische mogelijkheden. Nadeel was dan weer dat er oorspronkelijk maar met 1 controller tegelijk kon gespeeld worden.

Er is ook nog een opvolger gekomen : de PC-FX. Deze was op grafisch gebied een stuk beter, maar de processor was hetzelfde gebleven. In de praktijk was er dus amper verschil merkbaar.

Het PC Engine-systeem maakt gebruik van een zgn. HuCard. Een soort cartridge die niet groter was dan een kredietkaart.



Wat zijn top TurboGrafX16 games?

Uiteraard is een "topgame" eerder een persoonlijke voorkeur. Niet iedereen houdt van hetzelfde genre. Maar er zijn toch een aantal favorieten die heel veel mensen kunnen bekoren :

  • Volfied
  • Columns
  • Puzznic
  • Alien Crush
  • Gradius
  • Power Drift
  • Soldier Blade
  • Dragon's Curse
  • Magical Chase
  • Military Madness
  • Legendary Axe
  • Motoroader II
  • ...
Wie een beetje gaat rondneuzen op internet vindt tientallen lijstjes met stuk voor stuk top TurboGrafX16-games.

PC Engine rom files

Ik kan je niet helpen aan PC Engine roms. Google wel ;-)

Het eerste wat we moeten doen is onze rom bestanden in de juiste map plaatsen. Ikzelf gebruik de map ~/games/roms/pcengine.

Als je je roms hebt gedownload zijn die bijna altijd ingepakt in een zip-bestand (of een 7z). Met het gratis programma 7-zip kun je deze bestanden makkelijk uitpakken. Na het uitpakken kun je de zip-bestanden weer verwijderen.

De ervaring heeft me geleerd dat het uitpakken van PC Engine roms eigenlijk niet nodig is, maar toch beter is. Sommige games doen nogal moeilijk als ze in het zip-formaat ingepakt blijven.

Welke core gebruiken voor TurboGrafX16 roms ?

In RetroArch is er één core die het best kan worden gebruikt : mednafen_pce_fast_libretro.

Welke bestandsextensies?

PCE, CUE of ZIP / pce, cue of zip. Pce zorgt voor het minste gedoe. Probeer dus te zoeken naar roms met deze extensie.

Welke BIOS voor PC Engine ?

Dit systeem heeft een bios-bestand nodig om te kunnen werken. Ik kan je niet helpen aan dit bestand. Google wel ;-)

De naam van het bestand is syscard3.pce

Als je wil controleren als je wel het juiste bestand te pakken hebt, de MD5sum van dit bestand moet zijn :

ff1a674273fe3540ccef576376407d1d

Eigenlijk kun je dit bios-bestand plaatsen waar je maar wil. Wel op voorwaarde dat RetroArch wordt verwezen naar de juiste plaats! De standaardmap om bios-bestanden in te dumpen is de SYSTEM-map in Windows en de Config-map in Linux.

Maar persoonlijk hou ik de bios-bestanden liever dicht bij m'n rom bestanden. Ik maak daarom een map voor mijn roms : /games/roms. Maar ik maak ook een map /games/bios. In deze laatste map plaats ik alle nodige bios-bestanden.

Feit is wel dat je in RetroArch de instellingen moet aanpassen als je je eigen map aanmaakt. Maar geen paniek, dit is makkelijk aan te passen.

Het probleem is dat je nu niet zomaar op F1 kunt drukken (om de Retroarch-instellingen op te roepen) eenmaal de rom is gestart. Je romfile zal namelijk niet starten omdat je de bios niet in de standaard map hebt geplaatst. We lossen dit op door het configuratiebestand rechtstreeks aan te passen.

Telkens je een systeem start, in ons geval dus TurboGraphX, wordt een configuratiebestand aangemaakt. in dit bestand zal de standaardmap voor bios-bestanden vermeld staan. We moeten dit dus gewoon aanpassen naar de map die wij gebruikt hebben om ons bios-bestand in te plaatsen (/games/bios).

Dit configuratiebestand kun je terugvinden :
Linux : ~/.config/retroarch/mednafen_pce_fast_libretro.so.cfg
Windows : ~/.emulationstation/systems/retroarch/config

Open het cfg-bestand met de standaard teksteditor in Linux of met NotePad++ in Windows.

Druk op CTRL+F om het zoekvenster te openen en tik in system_directory. Verander daar het pad naar de map die jij hebt gekozen om je bios-bestanden op te slaan.


TIP:
Soms wil RetroArch geen bestand aanmaken. Dan zit je dus in een vicieuze circel : er wordt pas een configuratiebestand aangemaakt eenmaal je een spel hebt gestart. Maar er kan geen spel worden gestart omdat het gaat zoeken in het configuratiebestand naar de juiste map waar de bios moet staan.

De eenvoudigste oplossing is dan om het bestand retroarch.cfg te openen, vervolgens je bios map in te stellen op de regel system_directory (zoals hierboven) en tot slot het bestand op te slaan als mednafen_pce_fast_libretro.cfg.

De praktijk !

Plaats de bestanden met de juiste extensie in de juiste map.



Open nu je bestand es_systems.cfg, want dat gaan we aanvullen met de parameters voor ons TurboGraphX-systeem. Dit bestand staat in de map van emulationstation.

Voor Windows-gebruikers :

http://pastebin.com/Gzwr9fkq

Voor Linux-gebruikers :

http://pastebin.com/KCnPsGNT

Bewaar nu je es_systems.cfg bestand.
Als je nog met vragen zit rond het bestand es-systems.cfg, bekijk dan dan deze post

Hier een voorbeeld uit de Linux-versie van es_systems.cfg :



Start nu EmulationStation op. Als het de eerste keer is, zal je wel eerst je controller moeten configureren, maar dat is een makkie.

Als alles goed is zou je nu je TurboGraphX-systeem moeten zien in EmulationStation.



Een druk op de A-knop (uiterst rechts op je rechterknoppenreeks) zal je naar je lijst met games brengen.

Kies je favoriete game eruit en druk opnieuw op de A-knop.

Et voilà. The magic happens : je kunt je TurboGraphX games spelen.


Wat als er aanpassingen moeten gebeuren?

Als je het stappenplan hebt gevolgd, zouden er geen problemen mogen zijn. Maar zo af en toe is het toch nodig om één en ander aan te passen. Geen probleem, dat is een makkie.

Eenmaal je game is opgestart kun je steeds op F1 drukken om de instellingen van RetroArch te bereiken.

Volg de stappen opnieuw van de post Voor de eerste keer RetroArch en alles zou moeten werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten