maandag 20 juni 2016

In detail : es_systems.cfg

Wie retrogames wil spelen op zijn Windows of Linux PC moet twee zaken installeren : Emulationstation en RetroArch (al bestaan er ook andere combinaties).

In het Stappenplan kun je nalezen hoe je hiervoor best te werk gaat.

Maar waar je echt niet omheen kan, is dat je voor elk systeem dat je wil spelen steeds het bestand es_systems.cfg moet aanpassen.

Het lijkt een moeilijke klus. Maar als je een klein beetje snapt hoe het werkt ben je in staat om het onderste uit de kan te halen.

Op internet zweven er vele versies rond die anderen voor jou hebben gemaakt. Maar als je snapt hoe je zélf es_systems.cfg kan aanpassen, dan pas heb je een systeem dat tot in de puntjes perfect kan worden afgeregeld.


Waarvoor dient es_systems.cfg ?


Het bestand is de ruggengraat voor EmulationStation. Het vertelt waar je rom-bestanden staan, het geeft aan welke extensies mogen gebruikt worden, het duidt aan welke core ( = emulator) er moet gestart worden,...

Waar kan ik dit bestand vinden?


Het bestand kun je vinden in de map ~/.emulationstation/es_systems.cfg.

Om het te bewerken in Linux kun je de standaard teksteditor gebruiken. In Windows gebruik je beter Notepad++ .

Hoe is es_systems.cfg opgebouwd ?


Het bestand is een XML-bestand. Hierbij wordt een "tag" gebruikt. Een tag moet steeds beginnen en ook eindigen. Een voorbeeld is :

<system>Nintendo</system>

Voor EmulationStation is de basis voor 1 systeem steeds :

<systemList>
<system>
<name> abc </name>
<fullname> abc </fullname>
<path> abc </path>
<extension> abc </extension>
<command> abc </command>
<platform> abc </platform>
<theme> abc </theme>
</system>
</systemList>

De eerste regel van es_systems.cfg is steeds de tag <systemList> en de laatste regel is steeds </systemList>.

Daartussen komen al de systemen te staan die je wil emuleren. Elk systeem begint dus met <system>.

Waar ik abc heb geplaatst moet een waarde komen.

<name> : hier komt de naam van je systeem, deze naam wordt ook gebruikt in de mappen waar je roms terecht komen.

<fullname> : hier komt de volledige naam van het systeem. Als je bijvoorbeeld Game & Watch wil emuleren kan de <name> tag gw zijn, terwijl <fullname> dan Game & Watch is. Wat je hier plaatst is ook te zien in je menu van EmulationStation.

<path> : Deze waarde bepaalt waar je roms zich bevinden voor het systeem dat je hebt bepaald in <name>.

<extension> : hier komen de correcte extensies die je rom heeft. Bepaalde emulators rekenen erop dat de rom een bepaalse extensie hebben. Bij SNES bijvoorbeeld is dat .smc, .sfc, .fig en .swc. Om helemaal coreect te werken zet je steeds de extensie in kleine letters, maar ook nog eens in hoofdletters. Dat komt omdat Linux een onderscheid hiertussen maakt Dus bij SNES wordt dit dan .smc .sfc .fig .swc .SMC .SFC .FIG .SWC .
Vergeet ook niet het puntje voor de extensie te vermelden! Tussen de extensies plaats je gewoon een spatie (en dus geen komma).

<command> : dit is zonder twijfel het belangrijkste commando dat je onder de knie moet krijgen. Hier vertel je welke emulator moet worden gestart die hoort bij het systeem dat je wil spelen. Er zijn systemen die meer dan één emulator hebben. Aan jou de keuze om uit te kiezen welke voor jou het beste werkt.

Hou er rekening mee dat het commando voor Linux verschilt van het commando in Windows.

<platform> : hier komt het systeem dat we willen emuleren. Maar deze waarde wordt enkel en alleen gebruikt bij het 'scrapen' naar afbeeldingen, artwork en bijkomende details die je automatisch kunt plaatsen bij je roms. De rom Spiderman bijvoorbeeld is wel op 10 verschillende consoles en computers verschenen. Als je hier netjes aanduidt over welk platform het gaat kan het scrapen veel sneller en accurater gebeuren. Een lijstje met de juiste waardes die je hier mag gebruiken kun je hier terugvinden.

<theme> : ook hier moeten we alweer het systeem invullen dat we willen emuleren. Bijvoorbeeld : snes. Deze waarde wordt gebruikt door EmulationStation om te bepalen welk logo moet worden gebruikt in het menu.

Een voorbeeld (bij Linux) zou dus kunnen zijn :
<system>
    <name>gbc</name>
    <fullname>GameBoy Colour</fullname>
    <path>~/ConsoleGames/GameBoyColour</path>
    <extension>.gbc .GBC</extension>
    <command>retroarch -L /usr/lib/libretro/tgbdual_libretro.so %ROM%</command>
    <platform>gbc</platform>
    <theme>gbc</theme>
</system>


Onthoud dat dit tussen <systemList> en </systemList> moet komen. Deze twee tags zijn steeds de eerste en de laatste regel.

Meer info en voorbeelden kun je vinden op de site EmulationStation.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten