woensdag 13 april 2016

De eerste keer RetroArch

Wie tot nu toe de stappen correct heeft gevolgd zou zowel EmulationStation als RetroArch geïnstalleerd moeten hebben op de PC.

Om nu direct te beginnen met retrogames te spelen, is het nog nét iets te vroeg. Ook al is de verleiding wellicht zeer groot :-)


We zorgen er beter voor dat we alle basisinstellingen eerst tiptop in orde staan zodat we ons later veel ellende uitsparen.

Het opstarten van RetroArch in Windows doe je door te dubbelklikken op het bestand retroarch.exe in de map :

C:/Gebruikers/Gebruikersnaam/.emulationsstation/systems/retroarch

Linuxgebruikers kunnen een Terminalvenster openen (CTRL + ALT + T) en gewoonweg het volgende commando in te tikken :

retroarch

Voor het eerst zien we (eindelijk) RetroArch in actie. We zien een menu dat veel weg heeft van het menu dat werd gebruikt op een Sony PSP.

RetroArch bedienen met het toetsenbord

RA heeft echt een rare en ietwat onwennige manier om te bedienen met knoppen. Enerzijds zijn er de pijltjestoetsen om naar boven, onder, links en rechts te gaan. Anderzijds gebruik je de x-toets om te bevestigen en de z-toets om te annuleren. Onthou dit goed, want de kans dat je dit vlug weer vergeet is reëel.

Hoe zit het RA-menu in elkaar?

Het menu van RetroArch is een heus doolhof. Er zijn dan ook letterlijk honderden instellingen die kunnen gewijzigd worden. Maat gelukkig hebben wij reeds EmulationStation geïnstalleerd. Dat zal de bediening straks véél makkelijker maken.

Maar toch moeten we eerst door de zure appel die RetroArch heet.

Als RA voor het eerst wordt gestart, belanden we in het hoofdmenu :


Als we 1x op het pijltje naar rechts drukken, komen we terecht in het menu waar alle instellingen zich bevinden :


De icoontjes die zich meer naar rechts bevinden dienen om retrogames te kunnen spelen vanuit RetroArch zelf. Dus zonder een grafische frontend (in ons geval dus EmulationStation). Wij gaan dit niet gebruiken, dus die icoontjes hebben wij niet nodig. Alleen het hoofdmenu en de instellingen zijn belangrijk voor ons.

RetroArch bedienen met een controller

RA kun je dus perfect bedienen met een toetsenbord : pijltjestoetsen, de x-toets en de z-toets. Maar een controller gebruiken is stukken handiger. RA heeft een configuratiebestand waar tientallen controllers al op voorhand zijn ingesteld.

Toch is het beter om nog even de procedure te doorlopen om zeker te zijn dat alles naar behoren werkt.

Wat belangrijk is om te onthouden is het feit dat RA ervan uit gaan dat we Nintendo NES controller gebruiken, tenminste wat de layout ervan betreft. Dit houdt in dat de A-knop van de controller de x-toets op het toetsenbord vervangt en de B-knop de z-toets van het toetsenbord.


Vooral voor mensen die uit het PlayStation 1-tijdperk komen zullen dit verwarrend vinden. Daar was de belangrijkste toets immer de onderste van de vier rechterknoppen. Hier staat deze knop net voor de opdracht "annuleren". Maar met onderstaande methode kun jij de knoppen instellen zoals jij dat het liefste hebt.

Sluit je controller aan op een usb-poort van je PC. Ga nu naar Settings > Input > Input User 1 Binds > User 1 Bind All.

Op deze manier kun je nu alle toetsen van je controller configureren. Je zult merken dat je scherm donkerder wordt en RA je vraagt om de toetsen in te drukken die je worden gevraagd. Als je een fout hebt begaan, kun je steeds de procedure opnieuw doorlopen.


Deze procedure is niet alleen belangrijk om het RetroArch-menu te kunnen bedienen, het dient ook als basis voor de retrogames die je later zult spelen.

Blijf in hetzelfde menu om een controller te gebruiken die ook analoge sticks heeft (zoals bijvoorbeeld een PS2/3/4-controller). Ga naar helemaal bovenaan. Kies daar onderstaande instellingen (met links / rechts kun je dit wijzigen) :


Keer nu terug (met je B-toets op de controller) tot op het niveau Settings > Input. Hier is nog een heel belangrijke instelling : Menu Toggle Gamepad Combo. Hier kun je een bepaalde toetsencombinatie ingeven die je wil gebruiken om te switchen tussen het spelen van games en het openen van dit RetroArch-menu.

Als je een gamecontroller gebruikt met analoge sticks, dan is de combinatie L3 en R3 het handigste denk ik. Dat is dus het indrukken van beide analoge sticks.


Uiteraard ben jij volledig vrij in het kiezen van de combinatie die je wenst.

Een paar updates

Nu is het tijd om onze installatie te voorzien van een paar updates. Niet verplicht, maar zeker en vast aan te raden!

Ga naar het hoofdmenu en kies de optie Online Updater.


Ik raad je aan om meteen alle updates te kiezen :

  • Update Autoconfig Profiles : dit zal het bestand updaten waarin reeds tientallen controller zijn voorgeconfigureerd
  • Update Cheats : dit zijn cheats die je kunt gebruiken voor bepaalde retrogames. Als je geen voorstander bent van af en toe eens valsspelen kun je deze optie best overslaan.
  • Update Databases : dit is een bestand waarim allerlei informatie wordt verzameld over de games zelf.
  • Update Overlays : Dit is een verzameling van schermen die overheen je spel worden 'gelegd'. Zo kun je een GameBoy Advance overlay gebruiken om een 'echte' GameBoy Advance console op je scherm te zien. Zeker aan te raden om dit te upadten!
  • Update Cg Shaders : dit is een verzameling van schermeffecten waardoor je scherm de textuur krijgt van zoals het er jaren terug moet hebben uitgezien. 
  • Update GLSL Shaders : dit zijn shaders die aangewend worden als de bovenstaande shaders niet werken (vooral gebruikt bij Linux en Android).

De juiste mappen instellen

Persoonlijk vind ik de mappenstructuur die RA gebruikt niet altijd even gelukkig gekozen. Daarom gaan we enkel standaardmappen veranderen naar de mappen die we eerder hebben aangemaakt (bij het installeren van EmulationStation). Als je deze mappen nog niet hebt kun je ze nu nog aanmaken. als je de mappenstructuur van Retroarch wél ok vindt, dan kun je deze stap dus overslaan.

Ga naar Settings > Directory (helemaal onderaan).

Ikzelf kies ervoor om eventuele BIOS-bestanden (bijvoorbeeld voor PSX en GameBoy Advance) zo dicht mogelijk bij m'n games te bewaren in de map Games. Daarom maakte ik eerder de volgende mappen aan :


Nu gaan we dus ook instellen in RA dat de bovenstaande bios-map moet gekozen worden.


In Linux is dit voor mij de map home/gebruikersnaam/games/bios. In Windows is dat C:/gebruikers/gebruikersnaam/games/bios.

Je eindigt het pad steeds met <Use This Directory>. Het resultaat (hier in Linux) :


Doe nu hetzelfde voor screenshots :


Videoinstellingen aanpassen

Nog even jongens en meisjes! Nu gaan we ook enkele videosettings instellen. Ga dus naar Settings > Video. Hier zetten we Use Fullscreen Mode op On en Windowed Fullscreen Mode op Off.


De instellingen bewaren

Wel handig natuurlijk dat RA weet dat er een bestand moet worden aangemaakt voor elke core (= emulator) die je gebruikt. De instellingen voor het spelen van een Gameboy spelletje moeten nu eenmaal anders zijn dan de instellingen voor een PSX-spel.

Ga naar Settings > Configuration en zet alle schuivertjes op 'on'. Zeker de eerste twee!


Afsluiten

Het is belangrijk om nu op een correcte manier af te sluiten. Enkel op deze manier zullen alle bovenstaand instellingen die we hebben aangepast ook op de juiste wijze worden bewaard.

Ga naar je hoofdmenu en kies Quit RetroArch.

En nu?

Ziezo RetroArch is correct ingesteld en nu kunnen we eindelijk beginnen met gamen! Uiteraard wel eerst zorgen voor de juiste rom-bestanden, maar dat komt later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten